Artrit türleri nelerdir?

Artrit türleri nelerdir?

Osteoartrit, bir eklemin -genellikle diz veya kalça gibi ağırlık taşıyan bir eklemin- yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınıp yıpranmasıyla ortaya çıkar. Bunun üzerine eklemde fazla sıvı birikir, bu da şiş ve ağrıya neden olur ve eklemin hareketliliğini kısıtlar.

Osteoartrit 60 yaşın üstündeki kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla yaklaşık üç katı fazladır.


Romatoid artrit, eklemlerin yüzeyini kaplayan zarın ve nihayetinde kıkırdağın iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Etkilenen eklemler şişer, sertleşir ve ağrır. Bu tür artrit hastalığı olanlarda, bağışıklık sisteminin normalde enfeksiyonlara karşı koruma için verdiği tepki eklem zarının aleyhine işler.

Romatoid artrit genellikle el ve ayak parmakları ile bileklerde başlar. Romatoid artrit hastalığına kalıtımsal olarak eğiliminiz olabilir ve bir veya birden fazla faktör bunu tetikleyebilir. Bazı hastalarda yorgunluk, anemi, zayıf kan dolaşımı ve tendon, göz ve tiroid bezi sorunları gibi ek semptomlar da görülür.

Hastalık genellikle gençlikte veya orta yaşlarda başlar ve kadınlarda erkeklere oranla iki ila üç katı daha fazla görülür.

Enfeksiyonlu artrit, bakteriyel enfeksiyon sonucu eklemlerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Enfeksiyonlu artrit, mikropların bir yaradan vücuda girmesiyle veya vücudun başka bir yerinde bulunan, verem, belsoğukluğu veya idrar yolu enfeksiyonları gibi bir enfeksiyonla ilişkili olabilir.

Gut hastalığı, eklemlerde şiddetli ağrı atakları meydana getirir. Gut hastalığının nedeni kanda ürik asit seviyesinin çok yüksek olması ve bunun sonucunda eklemde ürik asit kristallerinin oluşmasıdır.

Yüksek ürik asit seviyesi böbreklerin yetersiz çalışmasına bağlı olabilir. Genellikle yalnızca bir eklem etkilenir ve bu da çoğu zaman ayak başparmağı olur. Gut atağı sırasında bu eklem kızarır, yanar, şişer ve dayanılmaz derecede ağrır.

Gut erkeklerde kadınlara oranla 10 katı daha fazla görülür. Kadınlarda genellikle yalnızca menopoz sonrası ortaya çıkar.


0 yorum:

Yorum Gönder